Najlepsza dieta to taka, która jest różnorodna i zróżnicowana. Ważne, aby znalazły się w niej takie produkty, które zapewnią nam niezbędne składniki odżywcze. Układając dietę, dobrze zwrócić uwagę na to, aby uwzględnić w niej sezonowe warzywa i owoce. Dlaczego warto to zrobić? Sprawdź!
Świeżość
Świeże produkty smakują lepiej i sprawiają, że całe danie zyskuje całkiem inny wymiar. Właśnie to możemy sobie zapewnić, wybierając sezonowe warzywa i owoce. Jeśli stawiamy na takie towary, możemy liczyć na to, że zostały zebrane tego samego lub poprzedniego dnia. Dzięki temu zachowują świeżość na dłużej i wolniej się psują. Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i jako składnik innych potraw. Istotną zaletą sezonowego jedzenia jest to, że takie produkty są najczęściej pozbawione pestycydów czy innych sztucznych substancji, które miałyby przedłużyć ich świeżość. Nierzadko dzieje się tak w przypadku towarów importowanych, które muszą pokonać daleki dystans, aby pojawić się na naszym stole. Z tego względu są narażone na większą ilość szkodliwych czynników. W przypadku sezonowych warzyw i owoców nie musimy się tego obawiać. Nawet jeśli nie zjemy wszystkich, jakie kupiliśmy lub zebraliśmy, możemy je po prostu zamrozić, a one zachowają swoje cenne właściwości.
Bogaty smak
Istotną zaletą sezonowych warzyw i owoców jest ich bogaty, niepowtarzalny smak. Produkty zebrane w czasie, w którym naturalnie występują, smakują po prostu lepiej. Zapewniają o wiele lepsze wrażenia smakowe, a nawet zapachowe, które sprawiają, że chcemy jeść ich więcej i więcej. Co ważne, produkty pozyskane sezonowo są o wiele bogatsze w składniki odżywcze. Dzięki nim możemy dostarczyć naszemu organizmowi niezbędne substancje i wpłynąć korzystnie na nasze samopoczucie. Wynika to z tego, że mają większą gęstość odżywczą. Jest to bardzo ważne, ponieważ witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę dla wielu procesów zachodzących w naszym ciele.
Znaczny niedobór witamin może z kolei doprowadzić do poważnych dolegliwości, które niekorzystnie odbiją się na naszym zdrowiu. Może to być na przykład ogólne osłabienie, problemy z pamięcią i koncentracją, przewlekłe zmęczenie czy kłopoty ze snem. Na dłuższą metę te objawy mogą znacznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Aby temu zapobiec, warto wykonać badania, które pomogą nam określić, jakie mamy niedobory i co powinniśmy suplementować. Przykładowo, w wypadku zbyt niskiego poziomu magnezu ważne będzie spożywanie zielonych warzyw oraz roślin strączkowych. Niedobór żelaza możemy zażegnać za sprawą buraków, szpinaku, malin czy porzeczek. Dobrze jest też upewnić się, że dbamy o inne sfery naszego życia. Do zachowania dobrego samopoczucia konieczne jest również regularne wysypianie się. Ilość snu w bezpośredni sposób oddziałuje na nasz dobrostan. Aby mieć pewność, że skutecznie wypoczniemy, zainwestujmy w materac, który odpowie naszym potrzebom i preferencjom. Więcej o właściwościach poszczególnych modeli przeczytamy na blogu. Zawsze możemy też udać się do sklepu stacjonarnego Kalisz, w którym samodzielnie będziemy mogli wybrać interesujący nas model.
Wsparcie lokalnych biznesów
Wybór sezonowych produktów to nie tylko świeżość i bogaty smak. Dla wielu osób istotne będzie to, że w ten sposób możemy wspierać małych, lokalnych przedsiębiorców z naszego kraju. Dzięki temu ich praca zostaje doceniona i mogą sobie zarobić. Nie musimy wcale decydować się na towary z odległych stron Europy – szybko przekonamy się, że mamy tutaj wszystko, czego potrzebujemy. Wybór lokalnych biznesów to gwarancja świeżości i jakości.
Przystępne ceny
Jeśli do tej pory nie przekonaliśmy się do sezonowych warzyw i owoców, coś, co zdecydowanie nas zachęci, to przystępne ceny, jakimi się wyróżniają! Produkty, które muszą być importowane spoza Polski i poza sezonem, często mają bardzo wysokie ceny, które nie zawsze przekładają się na jakość i dobry smak. W przypadku sezonowych towarów nie musimy dużo płacić, aby cieszyć się ich korzystnymi właściwościami. Jedzenie sezonowo pozwoli nam sporo zaoszczędzić.
Sezonowe warzywa i owoce – wiosna
Warto zapoznać się z tym, jakie produkty w danym okresie rosną sezonowo, aby wybierać takie warzywa i owoce, które będą wyróżniały się najlepszym smakiem. W przypadku wiosny postawmy na rzodkiewkę, szparagi, brokuły, bób, botwinkę, groszek, rzeżuchę, szczypiorek bądź szczaw. Jeśli chodzi o owoce, już w maju możemy zakupić dojrzewające truskawki, czereśnie, agrest lub rabarbar.
Sezonowe warzywa i owoce – lato
Latem możemy korzystać z największej różnorodności wśród warzyw i owoców. Wspaniale smakować będą pomidory, młode ziemniaki, bakłażany, fasolka szparagowa, marchewka czy kukurydza. Wielbiciele owoców docenią arbuz, morele, brzoskwinie czy jeżyny.
Sezonowe warzywa i owoce – jesień
Warzywem, które w największym stopniu kojarzy nam się z jesienią, jest dynia. Oprócz tego możemy trafić też na brukselkę, kapustę, ziemniaki oraz cebulę. Jesienne owoce to z kolei śliwki, jabłka, gruszki, winogrona czy żurawina.
Sezonowe warzywa i owoce – zima
Przed nadejściem zimy powinniśmy zaopatrzyć się w zapasy warzyw i owoców w postaci kiszonek lub przetworów. Możemy ewentualnie wykorzystać warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, seler czy marchewka.
Spożywanie sezonowych produktów ma wiele korzyści. Po pierwsze, możemy cieszyć się świeżymi warzywami i owocami o bogatym smaku. Wspieramy też w ten sposób lokalnych przedsiębiorców, a do tego zyskujemy pyszne towary w bardzo przystępnej cenie. Z tego względu zdecydowanie warto jeść sezonowo!
Przeczytaj także: Jak stworzyć sypialnię w stylu eklektycznym?